dilluns, 13 de maig del 2013

Compromís Petrer tem per la situació del Salt de la Rambla


- versió valencià -
La introducció d'espècies alòctones de peixos i residus inerts en la cabal de la rambla poden ocasionar un greu deteriorament de la zona. La coalició ha demanat a la Regidoria de Medi Ambient que faça el possible perquè la zona del Salt torne al seu estat natural abans que siga massa tard.
El portaveu local de Compromís Petrer, Miquel Campello, ha preguntat a l'edil de Medi ambient, Conchi Navarro, quines accions preventives pensa portar a terme l'Ajuntament de Petrer en la Rambla de Puça, després de conéixer que, després de les últimes pluges, i aprofitant el cabal d'aigua que ara mateix flueix per la rambla, s'ha construït de manera anònima en la zona coneguda com el “Salt” un embassament artificial d'uns 50 metres cúbics en el qual, a més, s'han introduït espècies de peixos exòtiques, tals com la gambúsia, molt perjudicial per a les espècies autòctones del nostre entorn.
Segons ha manifestat Campello «amb només acudir a la zona afectada, s'observa que, per a la construcció d'este embassament, s'han usat plàstics negres -utilitzats comunament per a les basses de reg- en una zona de protecció, acció que està prohibida i que pot ser objecte de sanció». A més, el portaveu de Compromís també ha preguntat a l'edil de l'àrea «si s'ha posat en coneixement de la Consellería de Medi ambient la introducció de peixos exòtics», ja que esta qüestió és competència de la mateixa Consellería, així com «les actuacions que pensa portar a terme el consistori juntament amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer -propietària dels terrenys que ens ocupen- per a reparar la zona i retornar-la al seu estat original».
Compromís Petrer també ha demanatt «celeritat en solucionar este assumpte abans que siga massa tard, ja que la rambla no mantindrà el cabal actual més enllà de l'estiu. Per això, si abans que arribe la calor no es retorna la rambla al seu estat natural, temem que el plàstic amb el qual s'ha construït l'embassament artificial podria assecar-se, trencar-se i generar un focus de contaminació en la rambla». A més, segons indica la coalició, «davant l'imminent descens del cabal, les mateixes persones que han introduït les espècies exòtiques, podrien traslladar els peixos a altres llocs, posant en risc la biodiversitat autòctona de qualsevol altre lloc del nostre terme».
Finalment, Campello ha recordat que «este tipus d'actuacions, realitzades per la ciutadania sense cap tipus d'intencionalitat ni mala fe, poden ser greument perjudicials per al nostre medi ambient i poden posar seriosament en risc a les espècies autòctones de la zona». Així mateix, Compromís Petrer ha lamentat la falta d'efectius i personal forestal en els nostres paratges a causa de les retallades que ha portat a terme la Consellería de Medi Ambient en els últims anys, el que provoca «que s'estiguen produint estes actuacions de manera incontrolada». Per això, la coalició traslladarà totes aquestes qüestions en el pròxim Consell Municipal de Medi Ambient, convocat per a dimarts que ve 14 de maig.

- versión castellano -
Compromís Petrer teme por la situación del Salt de la Rambla
La introducción de especies alóctonas de peces y residuos inertes en el cauce de la rambla pueden ocasionar un grave deterioro de la zona. La coalición ha solicitado a la Concejalía de Medio Ambiente que haga lo posible para que la zona del Salt vuelva a su estado natural antes de que sea demasiado tarde.
El portavoz local de Compromís Petrer, Miquel Campello, ha preguntado a la edil de Medio Ambiente, Conchi Navarro, qué acciones preventivas piensa acometer el Ayuntamiento de Petrer en la Rambla de Puça, después de conocer que, tras las últimas lluvias, y aprovechando el caudal de agua que ahora mismo fluye por la rambla, se ha construido de manera anónima en la zona conocida como el “Salt” un embalse artificial de unos 50 metros cúbicos en el que, además, se han introducido especies de peces exóticas, tales como la gambusia, muy perjudicial para las especies autóctonas de nuestro entorno.
Según ha manifestado Campello «con sólo acudir a la zona afectada, se observa que, para la construcción de este embalse, se han empleado plásticos negros -utilizados comúnmente para las balsas de riego- en una zona de protección, algo que está prohibido y que puede ser objeto de sanción». Además, el portavoz de Compromís también ha preguntado a la edil del área «si se ha puesto en conocimiento de la Consellería de Medio Ambiente la introducción de peces exóticos», ya que esta cuestión es competencia de la misma Consellería, así como «las actuaciones que piensa llevar a cabo el consistorio junto con la Confederación Hidrográfica del Júcar -propietaria de los terrenos que nos ocupan- para reparar la zona y devolverla a su estado original».
Compromís Petrer también ha solicitado «celeridad en solucionar este asunto antes de que sea demasiado tarde, ya que la rambla no mantendrá el caudal actual más allá del verano. Por ello, si antes de que llegue el calor no se devuelve la rambla a su estado natural, tememos que el plástico con el que se ha construido el embalse artificial podría secarse, romperse y generar un foco de contaminación en la rambla». Además, según indica la coalición, «ante el inminente descenso del cauce, las mismas personas que han introducido las especies exóticas, podrían trasladar los peces a otros lugares, poniendo en riesgo la biodiversidad autóctona de cualquier otro lugar de nuestro término».
Por último, Campello ha recordado que «este tipo actuaciones, realizadas por la ciudadanía sin ningún tipo de intencionalidad ni mala fe, pueden ser gravemente perjudiciales para nuestro medio ambiente y pueden poner seriamente en riesgo a las especies autóctonas de la zona». Asimismo, Compromís Petrer ha lamentado la falta de efectivos y personal forestal en nuestros parajes a causa de los recortes que ha llevado a cabo la Consellería de Medio Ambiente en los últimos años, lo que provoca «que se estén produciendo estas actuaciones de manera incontrolada». Por ello, la coalición trasladará todas estas cuestiones en el próximo Consell Municipal de Medi Ambient, convocado para el próximo martes 14 de mayo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada