dimarts, 22 d’octubre del 2013

BLOC-Compromís s'oposa a la reforma energètica i promourà les cooperatives d'energia

- versió valencià -
BLOC-Compromís s'oposa al Reial Decret-Llei 9/2013 pel qual s’adopten mesures urgents per a garantir l’estabilitat financera del sistema elèctric aprovat pel Govern d'Espanya el mes de juliol passat. A més, David Navarro, portaveu d'este grup municipal, ha anunciat que «estem estudiant i proposarem mesures de promoció de les cooperatives d'energia ecològica».
Este decret suposa una reforma que, amb l’excusa d’acabar amb l’anomenat dèficit tarifari, «només beneficia l’oligopoli de les grans empreses productores d’energia elèctrica convencional i, per contra, perjudica directament els consumidors, d’una banda, i les empreses d’energia renovable, d’una altra».
Efectivament, el Decret va suposar un nou augment del preu de la llum del 3,2% per al mes d’agost, que cal afegir al de l’1,25% del mes anterior, i preveu noves pujades per al darrer trimestre de l’any. A més, contempla la possibilitat d’eliminar en un futur l’anomenada tarifa social que afecta a les baixes potències contractades, els pensionistes, les famílies nombroses o les que compten amb tots els seus membres desocupats.
Segons Navarro, «no pareix tampoc que vaja a aprofitar per a incentivar l’estalvi, ja que la reforma inclou un canvi en l’estructura de la factura de la llum: augmenta en un 127% el preu de la potència -la part fixa que no depén del consum- i disminueix la part variable -l’energia consumida-». Així mateix, la reforma energètica “penalitza” l’autoconsum, ja que introdueix l’anomenat “peatge de suport” que establirà el govern, segons evolucione l’autogeneració elèctrica. Això suposa que, inicialment, el consum de l’energia generada pels particulars es pagarà un 27% més car que el consum convencional.
«El sector de les energies renovables patirà els efectes d’esta reforma i acaba amb l’esperança d’un canvi en l’actual model energètic cap a un altre més eficient mediambientalment, amb una sèrie de mesures que poden suposar el tancament de moltes plantes termosolars, incapaces de continuar finançant la seua inversió, a banda de la pèrdua de llocs de treball i l’abandonament d’una incipient aposta per les energies renovables», ha manifestat l'edil valencianista.
Navarro ha afirmat que «des de BLOC-Compromís tenim clar que esta reforma energètica només pretén assegurar els beneficis de les grans empreses elèctriques, augmentar el preu de la llum al consumidor, desmotivar l’estalvi, penalitzar l’autoconsum i ofegar el sector de les energies renovables».
En este sentit, el regidor de BLOC-Compromís ha explicat que el seu grup es planteja quines mesures es poden prendre contra esta reforma des de l'àmbit municipal. Per això, segons indiquen, «estem estudiant projectes que estan iniciant altres ajuntaments per a proposar que es traslladen a Petrer, com ara introduir avantatges en les ordenances fiscals per a la producció i l'autoconsum d'energies sostenibles o prioritzar la contractació del consum elèctric de l'Ajuntament amb cooperatives d'energies renovables».

- versión castellano -
BLOC-Compromís se opone a la reforma energética y promoverá las cooperativas de energía
BLOC-Compromís se opone al Real decreto-Ley 9/2013 por el cual se adoptan medidas urgentes para garantizar la estabilidad financiera del sistema eléctrico aprobado por el Gobierno de España el pasado mes de julio. Además, David Navarro, portavoz de este grupo municipal, ha anunciado que «estamos estudiando y propondremos medidas de promoción de las cooperativas de energía ecológica».
Este decreto supone una reforma que, con la excusa de acabar con el denominado déficit tarifario, «sólo beneficia al oligopolio de las grandes empresas productoras de energía eléctrica convencional y, por el contrario, perjudica directamente los consumidores, por un lado, y las empresas de energía renovable, por otro».
Efectivamente, el Decreto supuso un nuevo aumento del precio de la luz del 3,2% para el mes de agosto, que debemos añadir al del 1,25% del mes anterior, y prevé nuevas subidas para el último trimestre del año. Además, contempla la posibilidad de eliminar en un futuro la denominada tarifa social que afecta a las bajas potencias contratadas, los pensionistas, las familias numerosas o las que cuentan con todos sus miembros en paro.
Según Navarro, «no parece tampoco que vayan a aprovechar para incentivar el ahorro, puesto que la reforma incluye un cambio en la estructura de la factura de la luz: aumenta en un 127% el precio de la potencia -la parte fija que no depende del consumo- y disminuye la parte variable -la energía consumida-». Asimismo, la reforma energética “penaliza” el autoconsum, ya que introduce el denominado “peaje de apoyo” que establecerá el gobierno, según evolucione la autogeneración eléctrica. Esto supone que, inicialmente, el consumo de la energía generada por los particulares se pagará un 27% más caro que el consumo convencional.
«El sector de las energías renovables sufrirá los efectos de esta reforma y acaba con la esperanza de un cambio en el actual modelo energético hacia otro más eficiente medioambientalmente, con una serie de medidas que pueden suponer el cierre de muchas plantas termosolars, incapaces de continuar financiando su inversión, además de la pérdida de puestos de trabajo y el abandono de una incipiente apuesta por las energías renovables», ha manifestado el edil valencianista.
Navarro ha afirmado que «desde el BLOC-Compromís tenemos claro que esta reforma energética sólo pretende asegurar los beneficios de las grandes empresas eléctricas, aumentar el precio de la luz al consumidor, desmotivar el ahorro, penalizar el autoconsum y ahogar el sector de las energías renovables».
En este sentido, el concejal del BLOC-Compromís ha explicado que su grupo se plantea qué medidas se pueden tomar contra esta reforma desde el ámbito municipal. Por ello, según indican, «estamos estudiando proyectos que están iniciando otros ayuntamientos para proponer que se trasladen a Petrer, como por ejemplo introducir ventajas en las ordenanzas fiscales para la producción y el autoconsumo de energías sostenibles o priorizar la contratación del consumo eléctrico del Ayuntamiento con cooperativas de energías renovables».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada