dimarts, 2 de desembre del 2014

BLOC-Compromís Petrer votarà NO als Pressupostos Municipals de 2015

- versió valencià -
El portaveu municipal de BLOC-Coalició Compromís en l'Ajuntament de Petrer, David Navarro, ha anunciat hui el seu vot contrari al projecte de Pressupostos Municipals elaborat per l'equip de govern local per a l'exercici 2015. La negativa d'este grup es deu tant al contingut dels Pressupostos com a el “desenvolupament inadequat de la suposada negociació”.
Un dels detalls que ha causat malestar en el grup valencianista ha sigut la reducció del “marge de maniobra” que el PP estava disposat a negociar. «Fa unes setmanes estaven disposats a negociar 800.000 €, la setmana passada el PP va dir que només eren negociables 486.000 € i el divendres passat va resultar que el marge de negociació s'havia reduït a només 163.000 €, quantitat que suposa només un 0,77% de l'import total del Pressupost», ha denunciat l'edil de BLOC-Compromís.
«Si el PP haguera volgut realment aconseguir un consens, primer hauria d'haver calculat què xifra estava disposat a negociar, convocar a l'oposició una vegada estigueren les dades clares i, després, donar temps a la negociació», ha manifestat Navarro. La realitat de la negociació ha sigut molt diferent a la desitjable. Segons ha explicat el regidor de BLOC-Compromís, el Partit Popular s'ha limitat a “representar una teatralització excessiva d'una suposada recerca del consens”.
«L'11 de novembre ens van reunir perquè els mitjans feren fotos i anunciar la negociació; el dia 18, el regidor d'Hisenda, Fermín García, comenta algunes propostes però sense posar cap document ni xifres concretes damunt de la taula; el dia 25 ens entreguen el primer esborrany i ens diuen que només es poden negociar 486.000 €; durant la setmana passada els grups de l'oposició vam fer propostes però ens trobem amb que el divendres 28 de novembre la quantitat negociable s'havia reduït a 163.000 € i l'1 de desembre el PP ens comunica que només admet unes poques propostes, dotades amb quanties irrisòries que sumades aconsegueixen poc més de 80.000 €», ha explicat Navarro.
BLOC-Compromís considera impossible donar suport a uns pressupostos que, excepte “unes poques concessions minúscules”, manté les retallades que va imposar el PP fa tres anys quan va arribar a retallar fins al 50% en moltes partides pressupostàries.
Fora de l'àmbit estrictament local, Navarro ha criticat el contrasentit que suposen en alguns casos les normes establides des de Madrid pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. La “regla de gasto” impedeix augmentar el conjunt de les partides que no corresponen a despesa financera de 2014 a 2015 en un percentatge superior a l'1,3%.
La traducció a la pràctica d'esta “regla de despesa”, segons ha indicat el representant de BLOC-Compromís, suposa que la reducció de la despesa financera (amortització de préstecs i pagament d'interessos) no es pot destinar a augmentar la despesa social, les inversions ni l'activitat general de l'Ajuntament. Açò provoca una contracció del Pressupost de gastos per a 2015, que es redueix en 565.229,71 € respecte dels comptes municipals de 2014, una reducció del 2,6%.

Navarro ha assenyalat que, davant la impossibilitat legal d'incrementar els gastos, en la Comissió d'Hisenda els grups de l'oposició van defensar l'opció de fer política social de forma indirecta, és a dir, al no permetre la llei l'increment del gasto social, reduir els ingressos a través de disminucions d'ingressos per impostos i taxes. Una mesura així permetria establir bonificacions per a les famílies més desfavorides en alguns impostos o taxes. A manera d'exemple, Navarro ha citat la bonificació del 50% en la taxa pel servei de recollida de brosses que ha establit l'Ajuntament de Xeraco, governat per Compromís. No obstant açò, finalment el PP tampoc ha acceptat cap proposta en este sentit.

- versión castellano -
BLOC-Compromís Petrer votará NO a los Presupuestos Municipales de 2015
El portavoz municipal de BLOC-Coalició Compromís en el Ayuntamiento de Petrer, David Navarro, ha anunciado hoy su voto contrario al proyecto de Presupuestos Municipales elaborado por el equipo de gobierno local para el ejercicio 2015. La negativa de este grupo se debe tanto al contenido de los Presupuestos como al “desarrollo inadecuado de la supuesta negociación”.
Uno de los detalles que ha causado malestar en el grupo valencianista ha sido la reducción del “margen de maniobra” que el PP estaba dispuesto a negociar. «Hace unas semanas estaban dispuestos a negociar 800.000 €, la semana pasada el PP dijo que sólo eran negociables 486.000 € y el viernes pasado resultó que el margen de negociación se había reducido a sólo 163.000 €, cantidad que supone un exiguo 0,77% del importe total del Presupuesto», ha denunciado el edil de BLOC-Compromís.
«Si el PP hubiese querido verdaderamente alcanzar un consenso, primero tendría que haber calculado qué cifra estaba dispuesto a negociar, convocar a la oposición una vez estuviesen los datos claros y, luego, dar tiempo a la negociación», ha manifestado Navarro. La realidad de la negociación ha sido muy diferente a la deseable. Según ha explicado el concejal de BLOC-Compromís, el Partido Popular se ha limitado a “representar una teatralización excesiva de una supuesta búsqueda del consenso”.
«El 11 de noviembre nos reunieron para que los medios hiciesen fotos y anunciar la negociación; el día 18, el concejal de Hacienda, Fermín García, comenta algunas propuestas pero sin poner ningún documento ni cifras concretas encima de la mesa; el día 25 nos entregan el primer borrador y nos dicen que sólo se pueden negociar 486.000 €; durante la semana pasada los grupos de la oposición hicimos propuestas pero nos encontramos con que el viernes 28 de noviembre la cantidad negociable se había reducido a 163.000 € y el 1 de diciembre el PP nos comunica que sólo admite unas pocas propuestas, dotadas con cuantías irrisorias que sumadas apenas alcanzan los 80.000 €», ha explicado Navarro.
BLOC-Compromís considera imposible apoyar unos presupuestos que, salvo “unas pocas concesiones minúsculas”, mantiene los recortes que impuso el PP hace tres años cuando llegó a recortar hasta el 50% en muchas partidas presupuestarias.
Fuera del ámbito estrictamente local, Navarro ha criticado el sinsentido que suponen en algunos casos las normas establecidas desde Madrid por el Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas. La “regla de gasto” impide aumentar el conjunto de las partidas que no corresponden a gasto financiero de 2014 a 2015 en un porcentaje superior al 1,3%.
La traducción a la práctica de dicha “regla de gasto”, según ha indicado el representante de BLOC-Compromís, supone que la reducción del gasto financiero (amortización de préstamos y pago de intereses) no se puede destinar a aumentar el gasto social, las inversiones ni la actividad general del Ayuntamiento. Esto provoca una contracción del Presupuesto de gastos para 2015, que se reduce en 565.229,71 € respecto de las cuentas municipales de 2014, una reducción del 2,6 %.
Navarro ha señalado que, ante la imposibilidad legal de incrementar los gastos, en la Comisión de Hacienda los grupos de la oposición defendieron la opción de hacer política social de forma indirecta, es decir, al no permitir la ley el incremento del gasto social, reducir los ingresos mediante disminuciones de ingresos por impuestos y tasas. Una medida así permitiría establecer bonificaciones para las familias más desfavorecidas en algunos impuestos o tasas. A modo de ejemplo, Navarro ha citado la bonificación del 50% en la tasa por el servicio de recogida de basuras que ha establecido el Ayuntamiento de Xeraco, gobernado por Compromís. Sin embargo, finalmente el PP tampoco ha aceptado ninguna propuesta en este sentido.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada