dimarts, 19 de novembre del 2013

BLOC-Compromís demana pluralitat lingüística i informativa en els mitjans de comunicació

- versió valencià -
El portaveu municipal del BLOC-Compromís en l'Ajuntament de Petrer, David Navarro, ha anunciat que el seu grup proposarà mesures a favor de la pluralitat lingüística i informativa en els mitjans de comunicació. Una pluralitat que, en opinió dels valencianistes, queda afeblida després de la decisió del Partit Popular de tancar Ràdio Televisió Valenciana (RTVV).
En València, Compromís i els altres grups parlamentaris de l'oposició s'han oposat a esta decisió del PP. En l'àmbit municipal de Petrer, el BLOC-Compromís donarà suport les mocions que es presenten en el ple de l'Ajuntament contra el tancament dels canals autonòmics de ràdio i televisió. Així mateix, el BLOC-Compromís es va sumar la setmana passada a una declaració conjunta amb PSOE i Esquerra Unida en defensa de RTVV.
Paral·lelament i sense menyscapte de la defensa dels mitjans de comunicació públics de l'autonomia valenciana, el BLOC-Compromís traslladarà a l'Ajuntament diverses propostes complementàries en defensa de la pluralitat lingüística i informativa. Segons denuncia Navarro, «si finalment es produeix el tancament de RTVV, no només la indústria audiovisual valenciana quedarà reduïda a cendres i desapareixerà del mapa la informació d'àmbit autonòmic, sinó que enfront d'una trentena de canals de televisió i una vintena d'emissores de ràdio en castellà no haurà ni una sola emissora de ràdio o televisió en valencià».
En este sentit, el BLOC-Compromís considera que esta situació afecta directament a l'emissora municipal Ràdio Petrer. «Segons la normativa autonòmica i el reglament municipal, Ràdio Petrer ha d'emetre almenys el 50% del temps en valencià. Com la programació pròpia en valencià de Ràdio Petrer és de només 3 hores al mes, l'emissora municipal completa este requisit legal connectant amb NOU Ràdio. Per tant, si desapareix la ràdio autonòmica, per a complir la llei vam considerar que serà necessari ampliar la programació pròpia en valencià i connectar amb altra emissora de ràdio en esta llengua, com podria ser Ràdio 4 de Ràdio Nacional d'Espanya», ha declarat Navarro.
Així mateix, des del BLOC-Compromís recorden que no s'està complint un dels requisits de les concessions de Televisió Digital Terrestre local/comarcal i autonòmica, i és que els canals privats que emeten en estes freqüències haurien de produir almenys un 25% de la seua programació en valencià. D'una altra banda, d'acord amb l'establit en la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i segons la disponibilitat d'espai radioelèctric, Navarro també ha plantejat que s'ha d'habilitar la recepció dels canals de ràdio i televisió d'altres comunitats autònomes que emeten en valencià com és el cas de IB3 i TV3.
Pel que fa a Ràdio Televisió Espanyola (RTVE), el BLOC-Compromís proposa demanar que s'incrementen les desconnexions territorials i en valencià. «Ens sembla un greuge comparatiu que per a la desconnexió territorial valenciana, RTVE es limite a emetre un informatiu parcialment en valencià a les 14 i a les 16 hores en La 1, mentre que en altres comunitats autònomes com Catalunya produeix més programació pròpia territorial».

Finalment, Navarro ha recordat que actualment es pot accedir a molts continguts (pel·lícules, sèries i documentals) en anglés a través dels canals d'àudio de la TDT. Al seu judici, «disposar d'oferta audiovisual tant en castellà, com en valencià i en anglès és necessari per a complementar el plurilingüisme que es pretén aconseguir en el sistema educatiu».
- versión castellano -
BLOC-Compromís pide pluralidad lingüística e informativa en los medios de comunicación
El portavoz municipal del BLOC-Compromís en el Ayuntamiento de Petrer, David Navarro, ha anunciado que su grupo propondrá medidas a favor de la pluralidad lingüística e informativa en los medios de comunicación. Una pluralidad que, en opinión de los valencianistas, queda debilitada tras la decisión del Partido Popular de cerrar Ràdio Televisió Valenciana (RTVV).
En Valencia, Compromís y los demás grupos parlamentarios de la oposición se han opuesto a esta decisión del PP. En el ámbito municipal de Petrer, el BLOC-Compromís apoyará las mociones que se presenten en el pleno del Ayuntamiento contra el cierre de los canales autonómicos de radio y televisión. Asimismo, el BLOC-Compromís se sumó la semana pasada a una declaración conjunta con PSOE y Esquerra Unida en defensa de RTVV.
Paralelamente y sin menoscabo de la defensa de los medios de comunicación públicos de la autonomía valenciana, el BLOC-Compromís trasladará al Ayuntamiento varias propuestas complementarias en defensa de la pluralidad lingüística e informativa. Según denuncia Navarro, «si finalmente se produce el cierre de RTVV, no sólo la industria audiovisual valenciana quedará reducida a cenizas y desaparecerá del mapa la información de ámbito autonómico, sino que frente a una treintena de canales de televisión y una veintena de emisoras de radio en castellano no habrá ni una sola emisora de radio o televisión en valenciano».
En este sentido, el BLOC-Compromís considera que esta situación afecta directamente a la emisora municipal Radio Petrer. «Según la normativa autonómica y el reglamento municipal, Radio Petrer debe emitir al menos el 50% del tiempo en valenciano. Como la programación propia en valenciano de Radio Petrer es de sólo 3 horas al mes, la emisora municipal completa este requisito legal conectando con NOU Ràdio. Por tanto, si desaparece la radio autonómica, para cumplir la ley consideramos que será necesario ampliar la programación propia en valenciano y conectar con otra emisora de radio en esta lengua, como podría ser Ràdio 4 de Radio Nacional de España», ha declarado Navarro.
Asimismo, desde el BLOC-Compromís recuerdan que no se está cumpliendo uno de los requisitos de las concesiones de Televisión Digital Terrestre local/comarcal y autonómica, y es que los canales privados que emiten en dichas frecuencias deberían producir al menos un 25% de su programación en valenciano. Por otra parte, de acuerdo con lo establecido en la Carta Europea de las Lenguas Regionales o Minoritarias y según la disponibilidad de espacio radioeléctrico, Navarro también ha planteado que se debe habilitar la recepción de los canales de radio y televisión de otras comunidades autónomas que emiten en valenciano como es el caso de IB3 y TV3.
En lo que respecta a Radio Televisión Española (RTVE), el BLOC-Compromís propone solicitar que se incrementen las desconexiones territoriales y en valenciano. «Nos parece un agravio comparativo que para la desconexión territorial valenciana, RTVE se limite a emitir un informativo parcialmente en valenciano a las 14 y a las 16 horas en La 1, mientras que en otras comunidades autónomas como Cataluña produce más programación propia territorial».
Por último, Navarro ha recordado que actualmente se puede acceder a muchos contenidos (películas, series y documentales) en inglés a través de los canales de audio de la TDT. A su juicio, «disponer de oferta audiovisual tanto en castellano, como en valenciano y en inglés es necesario para complementar el plurilingüismo que se pretende conseguir en el sistema educativo».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada