divendres, 29 de novembre del 2013

Els grups de l'oposició participaran en la Trobada Municipalista contra la reforma de l'Administració Local

- versió valencià -
Els grups de l'oposició en l'Ajuntament de Petrer -Partit Socialista, Esquerra Unida i BLOC-Compromís- participaran en la Trobada per la Defensa del Municipalisme que se celebrarà el pròxim dissabte 30 de novembre a Burjassot contra la reforma de la llei de règim local que impulsa en solitari el Partit Popular, tal com han anunciat este matí els portaveus municipals d'estes formacions polítiques, Alfonso Lacasa (PSOE), Javier Martínez (EUPV) i David Navarro (BLOC).
«El projecte de llei per a la reforma de l'Administració Local només s'explica perquè el Partit Popular vol imposar uns ajuntaments amb competències cada vegada més limitades, que presten els serveis obligatoris cada vegada més reduïts, sense autonomia política i vigilats a través de tècniques de control dubtosament constitucionals», han explicat.
A més, els portaveus de l'oposició han fet hincapeu que la reforma de la llei de règim local no preveu cap finançament addicional. «Sense cap dubte, la falta de finançament ha sigut i segueix sent el gran problema dels ajuntaments. Fa anys, l'actual president del Govern, Mariano Rajoy era un dels defensors que les administracions locals gestionaren un 33% del total del gasto públic. Els ajuntaments han vingut atenent el millor que han pogut les necessitats ciutadanes amb només entre el 12 i el 14% del total. Ara Rajoy, tal com ens té acostumats, incompleix les seues promeses i restringirà encara més el finançament local».
D'una altra banda, els grups de l'oposició han denunciat que «el vertader objectiu del Partit Popular és la privatizació de la gestió dels serveis públics locals: primer, recentralizar serveis dels ajuntaments a les diputacions i després, externalitzar-los concedint el “negoci” a empreses privades».
Així, els edils han resumit les característiques de la reforma de la llei de règim local que promou el PP en estos cinc punts:
- Redueix les competències pròpies (art. 25 de la Llei Bàsica de Règim Local). No li dóna als ajuntaments la capacitat per a prestar serveis socials, al que s'afigeix reducció dels serveis municipals de prestació obligatòria.
- Generalitza la tècnica de competències delegades, el que no és acord amb la Carta Europea d'Autonomia Local.
- Limita la prestació d'activitats complementàries (a les quals qualifica de “competències impròpies”), esclaves sempre de criteris economicistes: l'Escola Infantil de Els Peixos, per exemple.
- Dóna a la iniciativa econòmica local un caràcter subsidiari, en favor sempre de la iniciativa privada. Altre clar biaix ideològic del projecte.
- Els dóna a les Diputacions els serveis obligatoris en els municipis de menys de vint mil habitants (prop del 95% dels municipis d'Espanya), i ho fa erigint-se en jutge i part de com es gestionen eixos serveis. A més, traspassa els serveis a una institució que no és triada directament per la ciutadania, amb el que es trenca el principi democràtic.
Amb esta reforma el Partit Popular, segons conclouen els partits de l'oposició, «es vulnera la autonomia local garantida constitucionalment i els principis de la Carta Europea de Autonomia Local. Envaeix les competències de les Comunitats Autònomes, sense respectar les que estableixen la Constitució i els Estatuts d'Autonomia i que fins a ara havia respectat la llei de Bases de règim Local. El PP retalla la qualitat democrática dels ajuntaments, i el que és més injust, llança un atac frontal a la igualtat del territori i dels ciutadans que l'habiten i, per tant, a la cohesió social».
Per tot això PSOE, Esquerra Unida i BLOC-Compromís han insistit en la idea de defensar el municipalisme i han plantejat la reivindicació històrica d'un pla de finançament local que permeta als ajuntaments mantenir uns serveis públics de qualitat i atendre les necessitats de la ciutadania. Així mateix, han denunciat la falta de consens i han qualificat la nova llei d' “imposició” de la majoría absoluta del PP que convertirà els ajuntaments en unes institucions més allunyades dels veïns i afeblirà la democràcia local.

- versión castellano -
Los grupos de la oposición participarán en la Trobada Municipalista contra la reforma de la Administración Local
Los grupos de la oposición en el Ayuntamiento de Petrer -Partido Socialista, Esquerra Unida y BLOC-Compromís- participarán en la Trobada per la Defensa del Municipalisme que se celebrará el próximo sábado 30 de noviembre en Burjassot contra la reforma de la ley de régimen local que impulsa en solitario el Partido Popular, tal y como han anunciado esta mañana los portavoces municipales de estas formaciones políticas, Alfonso Lacasa (PSOE), Javier Martínez (EUPV) y David Navarro (BLOC).
«El proyecto de ley para la reforma de la Administración Local sólo se explica porque el Partido Popular quiere imponer unos ayuntamientos con competencias cada vez más limitadas, que presten los servicios obligatorios cada vez más reducidos, sin autonomía política y vigilados mediante técnicas de control dudosamente constitucionales», han explicado.
Además, los portavoces de la oposición han hecho hincapié en que la reforma de la ley de régimen local no prevee ninguna financiación adicional. «Sin lugar a dudas, la falta de financiación ha sido y sigue siendo el gran problema de los ayuntamientos. Hace años, el actual presidente del Gobierno, Mariano Rajoy era uno de los defensores de que las administraciones locales gestionasen un 33% del total del gasto público. Los ayuntamientos han venido atendiendo lo mejor que han podido las necesidades ciudadanas con sólo entre el 12 y el 14 % del total. Ahora Rajoy, tal y como nos tiene acostumbrados, incumple sus promesas y restringirá aún más la financiación local».
Por otra parte, los grupos de la oposición han denunciado que «el verdadero objetivo del Partido Popular es la privatización de la gestión de los servicios públicos locales: primero, recentralizar servicios de los ayuntamientos a las diputaciones y luego, externalizarlos concediendo el “negocio” a empresas privadas».
Así, los ediles han resumido las características de la reforma de la ley de régimen local que promueve el PP en estos cinco puntos:
  • Reduce las competencias propias (art. 25 de la Ley Básica de Régimen Local). No le da a los ayuntamientos la capacidad para prestar servicios sociales, a lo que se añade reducción de los servicios municipales de prestación obligatoria.
  • Generaliza la técnica de competencias delegadas, lo que no es acorde con la Carta Europea de Autonomía Local.
  • Limita la prestación de actividades complementarias (a las que califica de “competencias impropias”), esclavas siempre de criterios economicistas: la Escuela Infantil de Els Peixos, por ejemplo.
  • Da a la iniciativa económica local un carácter subsidiario, en favor siempre de la iniciativa privada. Otro claro sesgo ideológico del proyecto.
  • Les da a las Diputaciones los servicios obligatorios en los municipios de menos de veinte mil habitantes (cerca del 95% de los municipios de España), y lo hace erigiéndose en juez y parte de cómo se gestionan esos servicios. Además traspasa los servicios a una institución que no es elegida directamente por los ciudadanos, con lo que se rompe el principio democrático.
Con esta reforma el Partido Popular, según concluyen los partidos de la oposición, «se vulnera la autonomía local garantizada constitucionalmente y los principios de la Carta Europea de Autonomía Local. Invade las competencias de las Comunidades Autónomas, sin respetar las que establecen la Constitución y los Estatutos de Autonomía y que hasta ahora había respetado la ley de Bases de Régimen Local. El PP recorta la calidad democrática de los ayuntamientos, y lo que es más injusto, lanza un ataque frontal a la igualdad del territorio y de los ciudadanos que lo habitan y, por tanto, a la cohesión social».
Por todo ello, PSOE, Esquerra Unida y BLOC-Compromís han insistido en la idea de defender el municipalismo y han planteado la reivindicación histórica de un plan de financiación local que permita a los ayuntamientos mantener unos servicios públicos de calidad y atender las necesidades de la ciudadanía. Asimismo, han denunciado la falta de consenso y han tildado la nueva ley de “imposición” de la mayoría absoluta del PP que convertirá a los ayuntamientos en unas instituciones más alejadas de los vecinos y debilitará la democracia local.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada