dimarts, 18 de febrer del 2014

PSOE, Esquerra Unida i Compromís presenten recurs contra la reforma del règim local

- versió valencià -
Els portaveus dels tres grups municipals de l'oposició han anunciat la presentació d'un doble recurs contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local aprovada pel partit Popular, amb la qual es reforma el règim de les entitats locals. Tant socialistes com Esquerra Unida i Compromís coincideixen a qualificar la reforma de «atac a l'autonomia municipal».
Fernando Portillo (PSOE) va destacar que la nova llei posa en perill l'exercici de competències bàsiques dels municipis. «Les competències en Serveis Socials queden reduïdes a una mera funció d'òrgan avaluador, sense capacitat per a la promoció i reinserció social. En Sanitat, es perd la capacitat per a participar en la gestió de l'atenció primària. Una mica semblant ocorre amb escoles infantils municipals com “Els Peixos”, escoles d'adults i casos com el del centre ocupacional “El Molinet” de Monòver, gestionat per la Mancomunitat».
Totes estes competències es consideren “impròpies” i, segons matisa el regidor socialista, només es podran mantenir si ho autoritza la Generalitat i en les condicions que marque l'administració autonòmica, «açò suposa un greu risc per a la prestació d'estos serveis donada la dubtosa capacitat del govern valencià per a assumir la seua gestió». També correrien risc de supressió les oficines municipals d'informació al consumidor (OMIC), els gabinets psicopedagògics i, en el cas de municipis menors, fins i tot la gestió pròpia de la recollida de brossa, obres majors i enllumenat.
Per la seua banda, el portaveu municipal de Esquerra Unida, Javier Martínez, va assenyalar que «esta llei és una nova imposició unilateral del PP amb la seua majoria absoluta, amb l'obsessió que és necessari retallar per la crisi, però donant només xifres generals i sense oferir un informe detallat de l'estalvi que podria suposar». Martínez ha recordat que el deute municipal suposa només el 5% del total del deute públic espanyol i, a més, la meitat de tot este deute municipal correspon a l'Ajuntament de Madrid i al fort endeutament provocat per «la pèssima gestió de l'alcalde Gallardón, ara ministre del mateix govern que ens imposa la reforma».
«L'objectiu de fons del PP no és altre que acabar amb tot el públic i acometre externalizaciones i privatitzacions dels serveis públics per a afavorir a les empreses de les seues “amics de l'ànima”» , ha denunciat l'edil de Esquerra Unida. En este sentit, ha explicat que el Govern d'Espanya fixarà arbitràriament uns costos per a cada servei i es retiraran les competències als ajuntaments que els superen per a ser assumides per les diputacions provincials.
David Navarro, portaveu municipal del BLOC-Compromís, ha aclarit que «la iniciativa acordada pels partits de l'oposició segueix dos vies diferents». Des del parlament, 50 diputats en el Congrés presentaran un recurs de constitucionalitat contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local. Des dels municipis, es plantejarà un conflicte competencial en defensa de l'autonomia local, per al que es requereix l'adhesió abans del 28 de febrer d'una setena part dels ajuntaments que representen almenys una sisena part de la població espanyola.
La moció que presentaran conjuntament els tres grups de l'oposició al ple del pròxim 27 de febrer proposa que l'Ajuntament de Petrer se sumeix a este conflicte en defensa de l'autonomia local. «No tenim esperances que el PP se sume a la proposta però, almenys, volem que el PP de Petrer es posicione: pot unir forces amb l'oposició per a defensar l'autonomia local i els serveis públics municipals o practicar el seguidisme als dictats del seu partit donant l'esquena als interessos de Petrer i la ciutadania, que és al que ens té acostumats últimament», ha manifestat Navarro.

- versión castellano -
PSOE, Esquerra Unida y Compromís presentan recurso contra la reforma del régimen local
Los portavoces de los tres grupos municipales de la oposición han anunciado la presentación de un doble recurso contra la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local aprobada por el Partido Popular, con la que se reforma el régimen de las entidades locales. Tanto socialistas como Esquerra Unida y Compromís coinciden en calificar la reforma de «ataque a la autonomía municipal».
Fernando Portillo (PSOE) destacó que la nueva ley pone en peligro el ejercicio de competencias básicas de los municipios. «Las competencias en Servicios Sociales quedan reducidas a una mera función de órgano evaluador, sin capacidad para la promoción y reinserción social. En Sanidad, se pierde la capacidad para participar en la gestión de la atención primaria. Algo parecido ocurre con escuelas infantiles municipales como “Els Peixos”, escuelas de adultos y casos como el del centro ocupacional “El Molinet” de Monóvar, gestionado por la Mancomunidad».
Todas estas competencias se consideran “impropias” y, según matiza el concejal socialista, sólo se podrán mantener si lo autoriza la Generalitat y en las condiciones que marque la administración autonómica, «esto supone un grave riesgo para la prestación de dichos servicios dada la dudosa capacidad del gobierno valenciano para asumir su gestión». También correrían riesgo de supresión las oficinas municipales de información al consumidor (OMIC), los gabinetes psicopedagógicos y, en el caso de municipios menores, incluso la gestión propia de la recogida de basura, obras mayores y alumbrado.
Por su parte, el portavoz municipal de Esquerra Unida, Javier Martínez, señaló que «esta ley es una nueva imposición unilateral del PP con su mayoría absoluta, con la obsesión de que es necesario recortar por la crisis, pero dando sólo cifras generales y sin ofrecer un informe detallado del ahorro que podría suponer». Martínez ha recordado que la deuda municipal supone sólo el 5% del total de la deuda pública española y, además, la mitad de toda esta deuda municipal corresponde al Ayuntamiento de Madrid y al fuerte endeudamiento provocado por «la pésima gestión del alcalde Gallardón, ahora ministro del mismo gobierno que nos impone la reforma».
«El objetivo de fondo del PP no es otro que acabar con todo lo público y acometer externalizaciones y privatizaciones de los servicios públicos para favorecer a las empresas de sus “amigos del alma”», ha denunciado el edil de Esquerra Unida. En este sentido, ha explicado que el Gobierno de España fijará arbitrariamente unos costes para cada servicio y se retirarán las competencias a los ayuntamientos que los superen para ser asumidas por las diputaciones provinciales.
David Navarro, portavoz municipal de BLOC-Compromís, ha aclarado que «la iniciativa acordada por los partidos de la oposición sigue dos vías diferentes». Desde el parlamento, 50 diputados en el Congreso presentarán un recurso de constitucionalidad contra la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local. Desde los municipios, se planteará un conflicto competencial en defensa de la autonomía local, para lo que se requiere la adhesión antes del 28 de febrero de una séptima parte de los ayuntamientos que representen al menos una sexta parte de la población española.
La moción que presentarán conjuntamente los tres grupos de la oposición al pleno del próximo 27 de febrero propone que el Ayuntamiento de Petrer se sume a este conflicto en defensa de la autonomía local. «No tenemos esperanzas de que el PP se sume a la propuesta pero, al menos, queremos que el PP de Petrer se posicione: puede unir fuerzas con la oposición para defender la autonomía local y los servicios públicos municipales o practicar el seguidismo a los dictados de su partido dando la espalda a los intereses de Petrer y la ciudadanía, que es a lo que nos tiene acostumbrados últimamente», ha manifestado Navarro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada