dimarts, 29 de juliol del 2014

Moció de Compromís Petrer en defensa de les cooperatives de crèdit i les caixes rurals valencianes

- versió valencià -
Compromís Petrer presenta una moció al ple de l'Ajuntament de Petrer del pròxim 31 de juliol en defensa de les cooperatives de crèdit i les caixes rurals valencianes. En paraules del regidor d'este grup, David Navarro, «el Govern d'Espanya pretén amb un nou Reial Decret obligar a fusionar-se i convertir-se en bancs a les caixes rurals i cooperatives de crèdit que han sobreviscut al procés de reestructuració del sistema financer portar a terme durant els últims anys».
Segons dades esmentades pel representant de Compromís, actualment el sistema bancari valencià està composat per una caixa d’estalvis -Caixa Ontinyent- i 31 caixes rurals/cooperatives de crèdit, de les quals 18 estan integrades en el Grupo Cooperativo Cajamar -com és el cas de Caixapetrer-, 8 formen part de la Asociación Española de Cajas Rurales i 5 no formen part de cap dels dos grups però han adquirit participacions del Banco de Crédito Social Cooperativo constituït per Cajamar. Estes 31 caixes rurals/cooperatives de crèdit suposen una quota de mercat del 12% dels dipòsits i del 9% dels crèdits del sistema bancari valencià, amb 310 oficines, 1.525 treballadors, 6.000 milions d’euros en crèdits i 5.700 milions d’euros en dipòsits.
A més, Navarro ha manifestat que «les caixes rurals i les cooperatives de crèdit són necessàries per a la recuperació de l’economia valenciana, es tracta d’entitats financeres directament vinculades a les necessitats de crèdit de sectors estratègics per a l’economia valenciana com l’agricultura, la indústria i els serveis, que tenen el seu origen en el model europeu de les cooperatives de crèdit i caixes rurals. Són entitats financeres arrelades al territori, la seua activitat bancària està dirigida al finançament de l’economia real i productiva, en particular a les empreses locals i l’emprenedoria, i una part dels seus beneficis econòmics es reverteixen a la societat a través del patrocini d’activitats socials, culturals i artístiques de la comunitat local».
D'altra banda, des del punt de vista de Compromís, «la bancarització de les cooperatives de crèdit i les caixes rurals suposarà la seua desaparició i la consolidació d’un model de banca comercial de grans dimensions, amb un sector bancari fortament concentrat i un mercat oligopolístic dominat per 6 grans bancs. Les caixes rurals i les cooperatives de crèdit són entitats financeres independents sòlides i viables destinades a cobrir les necessitats financeres dels xicotets estalviadors i de les xicotetes i mitjanes empreses. Cap caixa rural/cooperativa de crèdit ha necessitat ser rescatada ni ha rebut diners públics durant la crisi actual i la majoria compleixen amb les exigències de capital i de solvència imposades per la Unió Europea».
David Navarro conclou que «l’economia valenciana necessita una banca pròpia i socialment responsable que desenvolupe la seua activitat financera en els àmbits local i comarcal amb un model de gestió de proximitat i democràtic que els poders públics han de garantir». Per això, Compromís reclama a les administracions públiques que garantisquen la continuïtat de les caixes rurals i les cooperatives de crèdit.
Finalment, Compromís també insta a l’Ajuntament de Petrer a adherir-se al manifest de suport a les cooperatives de crèdit i caixes rurals valencianes, una iniciativa de l’Institut Universitari d’Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria IUDESCOOP de la Universitat de València, el text del qual es pot consultar en la web http://www.manifiestocajasruralesvalencianas.org.

- versión castellano -
Moción de Compromís Petrer en defensa de las cooperativas de crédito y las cajas rurales valencianas
Compromís Petrer presenta una moción al pleno del Ayuntamiento de Petrer del próximo 31 de julio en defensa de las cooperativas de crédito y las cajas rurales valencianas. En palabras del concejal de este grupo, David Navarro, «el Gobierno de España pretende con un nuevo Real Decreto obligar a fusionarse y convertirse en bancos a las cajas rurales y cooperativas de crédito que han sobrevivido al proceso de reestructuración del sistema financiero llevado a cabo durante los últimos años».
Según datos mencionados por el representante de Compromís, actualmente el sistema bancario valenciano está compuesto por una caja de ahorros -Caixa Ontinyent- y 31 cajas rurales/cooperativas de crédito, de las cuales 18 están integradas en el Grupo Cooperativo Cajamar -como es el caso de Caixapetrer-, 8 forman parte de la Asociación Española de Cajas Rurales y 5 no forman parte de ninguno de los dos grupos pero han adquirido participaciones del Banco de Crédito Social Cooperativo constituido por Cajamar. Estas 31 cajas rurales/cooperativas de crédito suponen una cuota de mercado del 12% de los depósitos y del 9% de los créditos del sistema bancario valenciano, con 310 oficinas, 1.525 trabajadores, 6.000 millones de euros en créditos y 5.700 millones de euros en depósitos.
Además, Navarro ha manifestado que «las cajas rurales y las cooperativas de crédito son necesarias para la recuperación de la economía valenciana, se trata de entidades financieras directamente vinculadas a las necesidades de crédito de sectores estratégicos para la economía valenciana como la agricultura, la industria y los servicios, que tienen su origen en el modelo europeo de las cooperativas de crédito y cajas rurales. Son entidades financieras arraigadas en el territorio, su actividad bancaria está dirigida a la financiación de la economía real y productiva, en particular a las empresas locales y la emprendeduría, y una parte de sus beneficios económicos se revierten a la sociedad a través del patrocinio de actividades sociales, culturales y artísticas de la comunidad local».

Por otra parte, desde el punto de vista de Compromís, «la bancarización de las cooperativas de crédito y las cajas rurales supondrá su desaparición y la consolidación de un modelo de banca comercial de grandes dimensiones, con un sector bancario fuertemente concentrado y un mercado oligopolístico dominado por 6 grandes bancos. Las cajas rurales y las cooperativas de crédito son entidades financieras independientes sólidas y viables destinadas a cubrir las necesidades financieras de los pequeños ahorradores y de las pequeñas y medias empresas. Ninguna caja rural/cooperativa de crédito ha necesitado ser rescatada ni ha recibido dinero público durante la crisis actual y la mayoría cumplen con las exigencias de capital y de solvencia impuestas por la Unión Europea».
David Navarro concluye que «la economía valenciana necesita una banca propia y socialmente responsable que desarrolle su actividad financiera en los ámbitos local y comarcal con un modelo de gestión de proximidad y democrático que los poderes públicos deben garantizar». Por ello, Compromís reclama a las administraciones públicas que garanticen la continuidad de las cajas rurales y las cooperativas de crédito.
Finalmente, Compromís también insta al Ayuntamiento de Petrer a adherirse al manifiesto de apoyo a las cooperativas de crédito y cajas rurales valenciaas, una iniciativa del Instituto Universitario de Investigación en Economía Social, Cooperativismo y Emprendeduría IUDESCOOP de la Universitat de València, cuyo texto se puede consultar en la web http://www.manifiestocajasruralesvalencianas.org.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada