divendres, 17 de setembre del 2010

El BLOC lamenta el desastre ecològic causat pels incendis a prop de la Serra de Mariola i tem pels boscos de Petrer

Una setmana després dels incendis que han arrasat més de 4.500 hectàrees en diversos municipis de les comarques del Comtat, la Ribera, la Costera i, sobretot, la Vall d'Albaida, on el terme d'Ontinyent s'ha emportat la pitjor part, el BLOC de Petrer, a traves del seu portaveu, Miquel Campello, ha fet una valoració global de la catàstrofe i ha lamentat el desastre ecològic ocorregut.


El portaveu del BLOC ha assegurat que «estos incendis, que han afectat gran part dels paratges rurals de la zona, són per al BLOC responsabilitat directa de la Conselleria de Medi Ambient perquè la Generalitat va reduir en un 60% les aportacions destinades a la vigilància de les àrees forestals i la prevenció per risc d'incendis». Amb més recursos humans i materials, principalment als consorcis de bombers, que estan en estos moments econòmicament ofegats, s'hauria actuat amb major eficàcia. Així, el BLOC de Petrer ha recordat que «el govern valencià té un deute de 31 milions d’euros amb els consorcis de bombers, 8 dels quals amb el d’Alacant». De fet, el BLOC denuncia que moltes unitats de bombers no compten amb un camió per a apagar incendis forestals i molts ajuntaments no disposen de preses d'aigua per a estos casos. A més, Campello ha manifestat que «algunes associacions ecologistes adverteixen que la reforestació inmediata i desmesurada de les zones cremades podria ser un perill, si no tenim el compte el procés natural de regeneració del terreny; primer de tot, hem d'observar la reacció de la natura a esta alteració i després cal actuar amb cautela davant d'uns treballs de reforestació lents i costosos».

Però el BLOC també ha insistit en el fet que darrere del desastre ecològic s'amaga la possible intencionalitat dels focs i la posterior especulació dels terrenys afectats. Miquel Campello ha declarat que «curiosament, el passat mes de juny, la Conselleria d'Infraestructures i Transport va aprovar a l'empresa Iberdrola la construcció d'una línia d'alta tensió que passaria, precisament, per molts dels paratges rurals que fa poc van ser arrasats pel foc». El BLOC de Petrer també se suma a les denúncies d’alguns veïns de la zona perquè, a molts propietaris, ja els han oferit la possiblitat de comprar terrenys a prop de les àrees cremades i a pocs metres del traçat que seguirà el nou vial que pretén contruir el Consell, dins del projecte de l'eix transversal Villena-Muro.

Les reaccions no s'han fet esperar i el portaveu a les Corts Valencianes del BLOC-Coalició Compromís, Enric Morera, ha demanat immediatament la compareixença del conseller de medi ambient, Juan Cotino, perquè done explicacions sobre la situació viscuda en els últims dies i informe del per què d'eixes reduccions en matèria medi ambiental que provocat una lenta actuació en l'extinció dels incendis per la falta d'efectius professionals.

Per això, segons Miquel Campello, «el BLOC de Petrer aposta per la promoció de les escoles taller forestals que complementen el voluntariat medi ambiental d'estiu als paratges petrerins, on la utilització d'espècies autòctones a l'hora de reforestar siga prioritària, en un poble com Petrer, on predomina clarament l'entorn rural i compta, a més, amb la declaració de paisatge protegit de la Serra del Maigmó i la Serra del Sit. No podem escatimar esforços a l'hora d'invertir en vigilància i prevenció a les nostres muntanyes».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada