dimarts, 25 de març del 2014

BLOC-Compromís rebutja la “amnèsia històrica” que vol imposar el govern local del PP

- versió valencià -
El portaveu municipal del BLOC-Compromís, David Navarro, ha mostrat el malestar d'este grup polític davant la reacció del PP a la proposta de Declaració Institucional sobre el 35 aniversari de les eleccions locals d'abril de 1979. Navarro ha qualificat d'“amnèsia històrica” l'objectiu que busca el PP.
La pretensió del grup valencianista era buscar el consens entre tots els grups per a commemorar que fa 35 anys (el 3 d'abril de 1979) el poble de Petrer, a l'igual que a la resta de municipis de l'Estat Espanyol, va poder triar lliurement als seus representants en els ajuntaments. Van ser les primeres eleccions locals democràtiques des de la II República després de quaranta anys de dictadura.
El regidor de BLOC-Compromís ha explicat que «la primera reacció del PP en la Junta de Portaveus del passat dijous va ser no admetre que es tractara esta Declaració Institucional, tot al·legant el límit d'una moció per grup. Ens convidaven a retirar la moció del “cèntim sanitari” si volíem incloure-la, la qual cosa desvirtuava l'esperit transversal que volíem donar a la proposta».
Segons Navarro, el Partit Popular va modificar la seua resposta dilluns: «els populars canvien de paréixer: acceptaven que s'incloguera la Declaració Institucional, sense que el BLOC haguera de retirar la seua moció. No obstant això, volien incloure en el redactat una sèrie de canvis que ens resulten inadmissibles».
El PP exigia suprimir qualsevol referència a la II República o als 40 anys de dictadura i volien incloure en la mateixa moció un homenatge pòstum a Adolfo Suárez, com dedicar-li el nom d'un carrer o plaça.
«Des del nostre grup estem disposats a cedir per a aconseguir el consens, però una cosa és la concòrdia i una altra l'“amnèsia històrica”. Fer creure que l'any 1979 van ser les primeres eleccions locals de la història és fals, perquè ja n'hi va haver durant la República. Oblidar que este país va estar governat durant quatre dècades per una dictadura també és voler esborrar la història», ha manifestat l'edil David Navarro.
Respecte a la figura d'Adolfo Suárez, BLOC-Compromís considera que «cal reconéixer la tasca dels polítics malgrat les diferències ideològiques. De fet, el nostre grup es va sumar al reconeixement i les condolences després de la defunció d'Enrique Torregrosa, un regidor que abans de formar part del PP, va participar precisament en UCD i CDS, els dos partits que van tenir Adolfo Suárez com a líder».
No obstant això, Navarro manté que incloure l'esment a Suárez en esta Declaració Institucional desvirtua completament l'esperit de la proposta. «Nosaltres volem fer un reconeixement col·lectiu a totes les persones que van lluitar per recuperar la democràcia, “recuperar” perquè en el nostre país ja va haver-hi una democràcia republicana en els anys 30, especialment en este cas a els qui van construir l'actual democràcia a Petrer. Per tant, no ens sembla bé sumar-nos a esta visió reduccionista, que vol fer creure que la democràcia ens va ser atorgada, de forma quasi “mesiànica”, per un determinat president del Govern o pel Rei».

- versión castellano -
BLOC-Compromís rechaza la “amnesia histórica” que quiere imponer el gobierno local del PP
El portavoz municipal del BLOC-Compromís, David Navarro, ha mostrado el malestar de este grupo político ante la reacción del PP a la propuesta de Declaración Institucional sobre el 35 aniversario de las elecciones locales de abril de 1979. Navarro ha tildado de “amnesia histórica” lo que busca el PP.
La pretensión del grupo valencianista era buscar el consenso entre todos los grupos para conmemorar que hace 35 años (el 3 de abril de 1979) el pueblo de Petrer, al igual que en el resto de municipios del Estado Español, pudo elegir libremente a sus representantes en los ayuntamientos. Fueron las primeras elecciones locales democráticas desde la II República después de cuarenta años de dictadura.
El concejal de BLOC-Compromís ha explicado que «la primera reacción del PP en la Junta de Portavoces del pasado jueves fue no admitir que se tratase esta Declaración Institucional, alegando el límite de una moción por grupo. Nos invitaban a retirar la moción del “céntimo sanitario” si queríamos incluirla, lo que desvirtuaba el espíritu transversal que queríamos dar a la propuesta».
Según Navarro, el Partido Popular modificó su respuesta el lunes: «los populares cambian de parecer: aceptaban que se incluyese la Declaración Institucional, sin que el BLOC tuviese que retirar su moción. Sin embargo, querían incluir en el redactado una serie de cambios que nos resultan inadmisibles».
El PP exigía suprimir cualquier referencia a la II República o a los 40 años de dictadura y querían incluir en la misma moción un homenaje póstumo a Adolfo Suárez, como dedicarle el nombre de una calle o plaza.
«Desde nuestro grupo estamos dispuestos a ceder para conseguir el consenso, pero una cosa es la concordia y otra la “amnesia histórica”. Hacer creer que en 1979 fueron las primeras elecciones locales de la historia es falso, porque ya las hubo durante la República. Olvidar que este país estuvo gobernado durante cuatro décadas por una dictadura también es querer borrar la historia», ha manifestado el edil David Navarro.
Respecto a la figura de Adolfo Suárez, BLOC-Compromís considera que «hay que reconocer la labor de los políticos a pesar de las diferencias ideológicas. De hecho, nuestro grupo se sumó al reconocimiento y las condolencias tras el fallecimiento de Enrique Torregrosa, un concejal que antes de formar parte del PP, participó precisamente en UCD y CDS, los dos partidos que tuvieron como líder a Adolfo Suárez».
Sin embargo, Navarro mantiene que incluir la mención a Suárez en esta Declaración Institucional desvirtúa completamente el espíritu de la propuesta. «Nosotros queremos hacer un reconocimiento colectivo a todas las personas que lucharon por recuperar la democracia, “recuperar” porque en nuestro país ya hubo una democracia republicana en los años 30, especialmente en este caso a quienes construyeron la actual democracia en Petrer. Por tanto, no nos parece bien sumarnos a esta visión reduccionista, que quiere hacer creer que la democracia nos fue otorgada, de forma casi “mesiánica”, por un determinado presidente del Gobierno o por el Rey».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada