dilluns, 8 de setembre del 2014

Pregunta parlamentària de Compromís sobre el manteniment del Riu Vinalopó i les rambles

- versió valencià -
El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, va registrar la setmana passada una pregunta parlamentària dirigida al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient a instàncies del Grup Municipal BLOC-Compromís a l'Ajuntament de Petrer sobre el manteniment de les lleres del riu Vinalopó i diverses rambles que desemboquen en este.
Segons adverteix el catedràtic Jorge Olcina, membre de l'Institut Interuniversitari de Geografia i director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, l'alta temperatura del Mediterrani en la costa alacantina (28ºC) eleva les probabilitats que es puga produir el fenomen de la “gota freda” que descarregue pluges torrencials, especialment a les comarques del sud del País Valencià.
Una possible “gota freda” podria tenir efectes devastadors en el Vinalopó Mitjà, tenint en compte el mal estat de manteniment i conservació en diverses lleres naturals: el riu Vinalopó i algunes rambles, segons expliquen des de Compromís.
La pregunta parlamentària presentada per Compromís a Madrid es refereix en concret a la Rambla de Puça de Petrer, les rambles de Bateig i del Derramador a Elda i la pròpia llera del riu Vinalopó. Tant Compromís, com altres grups i els propis departaments municipals de Medi ambient de les dos localitats, han denunciat reiteradament la falta d'intervencions per al manteniment d'estes lleres per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (òrgan competent de la seua gestió, dependent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient).
«El cúmul de brutícia i tot tipus d'elements i d'altres mobiliari que es van acumulant dia a dia en diferents trams del Vinalopó i en les rambles suposa un risc en cas de “gota freda”, ja que la brutícia és un dels principals obstacles per facilitar el pas de les aigües», ha explicat David Navarro, regidor de BLOC-Compromís a l'Ajuntament de Petrer.
Per això, Compromís ha requerit al Govern informació sobre les actuacions previstes en el riu Vinalopó i les rambles que desemboquen en este, en cas que les hi haguera. «Preveu el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, a través de la Conferación Hidrogràfica del Xúquer, organisme depenent d'este, portar a terme algun tipus d'actuació sobre el riu Vinalopó al seu pas per Elda i/o en les lleres naturals ressenyades en els termes municipals d'Elda i Petrer?» és el text literal de la pregunta tramitada al Congrés per Joan Baldoví.

- versión castellano -
Pregunta parlamentaria de COMPROMÍS sobre el mantenimiento del RioVinalopó y las ramblas
El diputado de Compromís en el Congreso, Joan Baldoví, registró la semana pasada una pregunta parlamentaria dirigida al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente a instancias del Grupo Municipal BLOC-Compromís en el Ayuntamiento de Petrer sobre el mantenimiento de los cauces del río Vinalopó y varias ramblas que desembocan en éste.
Según advierte el catedrático Jorge Olcina, miembro del Instituto Interuniversitario de Geografía y director del Laboratorio de Climatología de la Universidad de Alicante, la alta temperatura del Mediterráneo en la costa alicantina (28ºC) eleva las probabilidades de que se pueda producir el fenómeno de la “gota fría” que descargue lluvias torrenciales, especialmente en las comarcas del sur del País Valenciano.
Una posible “gota fría” podría tener efectos devastadores en el Medio Vinalopó, teniendo en cuenta el mal estado de mantenimiento y conservación en varios cauces naturales: el río Vinalopó y algunas ramblas, según explican desde Compromís.
La pregunta parlamentaria presentada por Compromís en Madrid se refiere en concreto a la Rambla de Puça de Petrer, las ramblas de Bateig y del Derramador en Elda y el propio cauce del río Vinalopó. Tanto Compromís, como otros grupos y los propios departamentos municipales de Medio Ambiente de ambas localidades, han denunciado reiteradamente la falta de intervenciones para el mantenimiento de dichos cauces por parte de la Confederación Hidrográfica del Júcar (órgano competente de su gestión, dependiente del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente).
«El cúmulo de suciedad y todo tipo de elementos y enseres que se van acumulando día a día en diferentes tramos del Vinalopó y en las ramblas supone un riesgo en caso de “gota fría”, ya que la suciedad es uno de los principales obstáculos para facilitar el paso de las aguas», ha explicado David Navarro, concejal de BLOC-Compromís en el Ayuntamiento de Petrer.
Por ello, Compromís ha requerido al Gobierno información sobre las actuaciones previstas en el río Vinalopó y las ramblas que desembocan en éste, en caso que las hubiere. «¿Prevé el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Conferación Hidrográfica del Júcar, organismo dependiente de éste, llevar cabo algún tipo de actuación sobre el río Vinalopó a su paso por Elda y/o en los cauces naturales reseñados en los términos municipales de Elda y Petrer?» es el texto literal de la pregunta tramitada en el Congreso por Joan Baldoví.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada